Изключителните качества на маслото от ший

Масло от ший

Защо избрахме маслото от ший за основа на кремовете Nard & Grass? Заради изключителните му качества, част от които резюмирахме тук.

Какво представлява маслото от ший?

Маслото от ший, познато също и като масло от карите, се извлича от ядките на дървото Mangifolia (лат. Butyrospermum Parkii), растящо в Западна Африка. Местните хора го смятат за свещено и използват това масло от хилядолетия – като козметично средство, храна и лекарство. И до днес процесът на добиването му е трудоемък и се извършва на ръка – от събирането и почистването на плодовете, през сушенето и намачкването на ядките, до отделянето на маслото, разтапянето и филтрирането му.

Маслото от ший е богато на витамините А, Е и F, на микроелементи и мастни киселини: олеинова, стеаринова, палмитинова, линолова. Притежава естествен слънцезащитен фактор. На стайна температура е твърдо, но бързо се разтапя при допир с кожата. Попива добре и не запушва порите.

Полезни свойства на маслото от ший

1. Хидратира кожата и я предпазва от изсушаване

Великолепният състав на това масло го прави силно подхранващо и овлажняващо кожата. Прекрасна грижа за суха и изтощена кожа. Възстановява нейната мекота и еластичност, предпазва я от неблагоприятните атмосферни условия – вятър, студ, силно слънце.

2. Изглажда фините бръчици

Лесно попива в дълбоките слоеве на кожата и спомага за естественото образуване на колаген. Колагенът е главна съставка на съединителната тъкан, той „споява“ клетките и придава на кожата нейната еластичност. Редовната употреба на масло от ший предпазва кожата от загубата на влага, придавайки й гладкост и свеж вид.

3. Предлага защита срещу слънчевите лъчи

Маслото от ший не би могло да замени слънцезащитните лосиони, но осигурява известна защита срещу UV-лъчите, която може и да бъде достатъчна при по-кратко излагане на слънце. Слънцезащитният му фактор е около 6 (SPF-6). Също така притежава успокояващо действие върху зачервена от слънцето кожа.

4. Предпазва от появата на стрии по време на бременност

Образуването на стрии зависи от най-вече от наследствени фактори, но също и от някои други, като рязката промяна на теглото, диети или непълноценно хранене. Поддържайки влажността на кожата, маслото от ший я прави по-малко уязвима за появата на стрии.

Известно е, че кожата има свойството да абсорбира част от нанесените върху нея вещества. Това прави натуралното масло от ший чудесен избор за хидратиране на кожата по време на бременността и периода на кърмене.

5. За бебета

Маслото от ший е нетоксично и е достатъчно нежно, за да можете спокойно да го използвате върху бебешката кожа. В този случай е важно да си набавите качествено органично масло. Бихте могли да го използвате за масаж на цялото тяло или върху отделни участъци, където кожата е по-суха.