Кокосовото масло – нежна грижа за кожата

кокосовото масло

Какво представлява кокосовото масло?

Това изключително меко и нежно масло, добивано от кокосовите орехи, е един от най-добрите помощници в ежедневната грижа за кожата и за косата ни. Кокосовото масло (лат. Cocos Nucifera) се състои от около 90% наситени мастни киселини и по-точно – лaypинoвa ĸиceлинa, ĸaпpинoвa ĸиceлинa и ĸaпpилoвa ĸиceлинa. На тях дължи своите ycпoĸoявaщи, aнтимиĸpoбни, aнтибaĸтepиaлни и aнтигъбични cвoйcтвa. Топи се при температура над 25 градуса, поради което много лесно се разнася и бързо попива в кожата.

Употреба на кокосовото масло

Кокосовото масло овлажнява и омекотява кожата, правейки я нежна и гладка на допир. Много е подходящо за нормална, суха или чувствителна кожа (но не е така добро за мазна кожа). Хипоалергично е и няма никакви противопоказания. Спокойно можете да го използвате за бебета и деца, както и по време на бременност.

Ето накратко още някои от ползите от това чудодейно масло:

  • Поддържа кожата хидратирана, като я предпазва от сухота и лющене.
  • Съдържа антиоксиданти, които забавят стареенето на кожата.
  • Възстановява пораженията, нанесени от свободните радикали.
  • Помага за заздравяването на кожата при ухапвания от насекоми, изгаряне от слънцето и повърхностни увреждания.
  • Облекчава упорити кожни заболявания като псориазис, дерматит и екзема, тъй като поддържа здравословния баланс на кожата.
  • може да се използва в чист вид и да замести вашия крем за ръце, лосион за тяло, околоочен серум, лосион срещу стрии или маска за коса.

Кокосовото масло се използва от хидядолетия като храна и лекарство. Ползите от него са толкова многообразни, че неслучайно то намира толкова широко приложение и днес. Ще го срещнете и като активна съставка в козметиката, и като здравословна храна в кулинарията.

Най-доброто кокосово масло е нерафинираното, добито по механичен път масло, без употребата на химикали (разтворители). Кокосовите палми, от които се получава, трябва да растат на чиста почва. За да сме сигурни в качеството и чистотата на кокосовото масло, най-добре е да се доверим на продукт със сертификат за органичен произход.

Овлажняващите кремове Nard & Grass съдържат студено пресовано органично кокосово масло, на което дължат своята мекота и нежност.